Hopp til navigasjonHopp til hovedinnholdHopp til bunnområde

Normann Ryan jr. takket av i Ogndal IL

Bilde Normann Ryan jr.

På årsmøtet til Ogndal IL denne uka ble Normann Ryan jr. takket av. Normann har vært leder for friidrettsgruppa igjennom svært mange år og har vært en bauta i idrettslaget. Den innsatsen og det engasjementet som Normann har hatt for idretten er helt utenom det vanlige.

I forbindelse med markeringen innledet avtroppende leder i idrettslaget Geir Folstad. Torbjørn Wekre og Stein Morten Jensen holdt innlegg, de hadde mange gode historier og minner tilbake i tid.  Leder i Nord-Trøndelag Friidrettskrets, Ragnar Prestvik og ordfører Anne Berit Lein holdt takketaler for hans ekstraordinære innsats.

Oppsummering av Normann sitt engasjement

Normann var bare ti og et halvt år da han deltok på sitt første årsmøte i idrettslaget! Han var 13 år og fem måneder da han ble valgt inn i barne- og ungdomsgruppa. Siden har han hatt verv i Ogndal IL, det vil si i rundt 64 år. Friidrettsgruppa i Ogndal IL har vært svært aktiv igjennom flere tiår og mange har vært med på denne reisen. Men Normann har vært spydspissen og den med brennende engasjement  igjennom alle disse årene. Følgende prestasjoner og arrangementer i regi av friidrettsgruppa er verd å nevne:

 • 199 medaljer i ulike norske mesterskap i friidrett inkludert ungdoms-NM har friidrettsgruppa i Ogndal IL innkassert.
 • Mellom 1975 og fram til i dag har det blitt 71 gull, 63 sølv og 65 bronsjemedaljer i NM.
 • Friidrettsgruppa har alene arrangert fire norgesmesterskap i friidrett, alle knyttet til ulike jubileum.
  • Terrengløp kort løype i 1971 (50 år)
  • Hovedmesterskap for veteraner i 1981 (60 år)
  • Terrengløp lang løype i 1991 (70 år) Det var anslagsvis 2.000 tilskuere langs løypa i Røysing under dette arrangementet. Høydepunktet ble nådd da trioen Frode Lillefjell, Kyrre Kvelstad og Ola Berget tok laggullet hjem på hjemmebane.
  • Terrengløp kort og lang løype i 1996 (75 år).
 • Ogndal IL og med Normann i spissen også vært medarrangør av flere andre norgesmesterskap, og har siden 1999 vært en del av Steinkjeralliansen, som arrangerte NM for veteraner i 1999 som generalprøve til hoved-NM på Guldbergaunet i 2000.
 • Etter at friidrettshallen ble bygget, har Ogndal IL vært medarrangør av innendørs ungdoms-NM i 2013, senior-NM i 2015, ungdoms-NM i 2016 og 2018.
 • I 2022, ett år etter jubileumsåret 2021, arrangerte Ogndal IL sammen med Beitstad IL, Steinkjer FIK, Snåsa IL og Overhalla IL et nytt ungdoms NM i Steinkjerhallen. Det ble Ogndal ILs ellevte NM-arrangement over en periode på 51 år!
 • Normann har vært arrangør av nærmere 1.800 friidrettsstevner!
 • Som lagleder har han opplevd mange store øyeblitt som herrelagets opprykk til eliteklassen i Holmenkollstafetten, og deretter elleve år i på øverste nivå, 2. plass i St. Olavsloppet i 1997, tre individuelle gull samt seier i stafetten i ungdomsmesterskapet 17-18 år i 1988. Tida 1.58.8, som kvartetten Per-Ivar Finstad, Bjørn Nytrø, Håvard Moen og Roger Olsen oppnådde, er fortsatt juniorkretsrekord i Nord-Trøndelag, 35 år etter. Det var et stort øyeblitt også da søstrene Eline og Martin Bye ble norgesmestere i sjukampen samtidig under NM i mangekamp i Overhalla i 2008, i henholdsvis 17 år og 15 år.

Normann har hatt flere roller i idretten. Først som aktiv utøver, og siden som organisator, trener, inspirator og pådriver i Ogndal Idrettslag gjennom to mannsaldre. Normann har bekledd en rekke verv i idrettslaget, men først og fremst har han vært primus motor for friidrettsgruppa.

Særlig vil vi trekke fram Normann sitt engasjement for å få med barn og ungdom, både med og uten funksjonsnedsettelser. Normann har i alle år vært pådriver for nye arrangement for idrettsinteresserte barn og ungdom, og bidratt til at stadig nye idrettslige tiltak har blitt iverksatt; Ogndaliaden, Ogndalskarusellen, Ogndalsstafetten og TA-sprinten. Normann har vært en pådriver for at idrett skal være for alle, og har arbeidet for å gi barn, ungdommer og voksne med funksjonsnedsettelser et idrettstilbud, som førte til at Ogndal IL var teknisk arrangør av fylkeslekene for funksjonshemmede i flere år.

Normann har også hatt en yrkeskarriere som sportsjournalist, og har slik kunnet bidratt til nettverk og en profesjonell tilnærming til idrettslig arbeid. Normann har ikke bare brukt tid og krefter for Ogndal idrettslag. Han har i flere perioder hatt tillitsverv både på kretsplan og nasjonalt. Han var med i styret for Norges Friidrettsforbund i 6 år. Alt dette arbeidet har blitt så høgt verdsatt at han har fått mange utmerkelser.

Oversikt over utmerkelser:

 • Norges Friidrettsforbund: Diplom for administrativ innsats i 1978
 • N-T Friidrettskrets hedersmerke i 1985
 • Æresmedlem i Ogndal idrettslag i 1992
 • Norges Friidrettsforbund: Utmerkelse fra Friidrettens venner sentralt i 1993
 • Ildsjel-diplomet i 1998 fra N-T Friidrettskrets.
 • N-T Friidrettskrets fortjenestediplom og æresmedlemskap i 2005
 • Steinkjer kommunes kulturpris i 2008.
 • Årets ildsjel for 2020 i Steinkjer kommune
 • PR-Bonus Ogndal IL 2023

 

I forbindelse med 75-års jubileet og 100- årsjubileet til Ogndal IL var Normann forfatter av en praktbok om laget sine aktiviteter fra oppstart i 1921 og frem til vår tid. Normann har fram til i dag vært aktiv på flere idrettsarenaer, som trener i friidrett og pressens representant på utallige arrangement. I de senere år har han vært en produktiv bidragsyter for Ogndal Historielag sitt årsskrift Sålaupen.

En så dedikert og engasjert ildsjel skal vi lete lenge etter.

Tusen takk for den enorme innsatsen du har lagt ned.

Ogndal IL

 

Torbjørn Wekre, Ragnar Prestvik, Normann Ryan jr., Stein Morten Jensen og Anne Berit Lein.

Avtroppende leder Ogndal IL Geir Folstad, Leder Friidrettsgruppa Ongdal IL Normann Ryan jr, Leder i Nord-Trøndelag Friidrettskrets Ragnar Prestvik, ordfører Anne Berit Lein