Hopp til navigasjonHopp til hovedinnholdHopp til bunnområde

Ogndal.net presenterer: Mokk Gård

Mokk 2019

Tilbyr opplevelser, overnatting og servering

Hovedhuset og kårhuset på Mokk har tilsammen 39 sengeplasser fordelt på 17 rom. Det er god plass til alle i spisesalen, og peisestue med hyggelig atmosfære.
Det gamle kufjøset er omgjort til møterom med plass til 40 personer, og møter eller lignende kan kombineres med ulike aktiviteter på og rundt Mokk Gård.
Mat er viktig for den gode opplevelsen, og på Mokk kan man velge om man ønsker å få maten servert, eller ha selvhusholdning. Maten som tilbys varierer etter gjestenes ønsker og hvilke tilgjengelige råvarer som finnes. Lokale råvarer er i fokus.
Her er det fine forhold for gjennomføring av seminar eller selskap, eller man kan ta med familien på opplevelsesferie og bruke Mokk som utgangspunkt for flotte turer.

Opplevelser rett utenfor døra

Norges geografiske midtpunkt er en populær tur som kan gås fra Mokk gård. Går man fra Mokk til fots er turen ca. 14 km. en vei. Man kan kan også kjøre inn til parkeringa ved Lustadvatnet å gå derifra. Turen er da ca. 20 km tur/retur.

Fra juni til september kan man bestille en guidet tur til kalksteingrottene like ved Mokk. Da får man utdelt våtdrakt, regndress, hjelm og hodelykt og får en innføring i grottenes spennende naturrikdommer og utfordringer.
Turen starter i Jettegrytegrotta, der følger man et bekkefar over to hundre meter innover i bakken. Her kan du oppleve bl.a. dryppstein, jettegryter og fantastiske farger og former.
Vel ute går turen videre til neste grotte,  forbi fosser og elvekulper. Etter å ha forsert passasjen hvor huletaket nesten går ned til elvevannet, kommer vi inn i en stor fjellhall. Der, i stupmørket, buldrer en 17 meter høy foss ned i den underjordiske innsjøen, hvor de tøffeste kanskje velger å kaste kaste seg ut i vannet.

Det er også spennende å ta en tur til kobbergruvene fra 1700-tallet.
Turen er 2 km i jevn stigning fra gården, opp til gruvfjellet. Denne turen kan man ta på egen hånd, men også gruppetur med guide for de som ønsker.

Utdrag fra den lange historien til gården

Mokk Gård drives nå av Kristin og Kjell Delbekk, som har eid gården siden 1994, men som før det hadde forpaktet den fra 1987. Før Kristin og Kjell kjøpte Mokk var det Sund Folkehøgskole som eide gården. Sund brukte Mokk til leirskoleplass og til læringsplass for gårdsdrift, naturbruk og ressursforvalting. Både Kristin og Kjell gikk på Sund Folkehøgskole og hadde arbeidet på Mokk som praktikanter.

Det finnes skriftlig dokumentasjon på at det fantes gårdsbruk på Mokk allerede på 1300-tallet.

Rundt 1770 ble eiendommen kjøpt av en velstående forretningsmann som hadde hørt om lovende forekomster av kobber i fjellet ovenfor gården. Han startet Mokk kobberværk. Det ble 20 år med drift i kobbergruvene på Mokk.

 

Bilder og innhold er hentet fra og eies av Mokk Gård